Vakantiewoningen in Bomal-sur-Ourthe

Logo L'Orée de Bomal

L'Orée de Bomal
Vakantiewoningen
Erkenning L'Orée de Bomal

Geschiedenis

Print

OORSPRONG

De geschiedenis van Bomal gaat ver terug in de tijd. In de 12e eeuw was Bomal gekend onder de naam "Boumela". Deze naam is doorheen de eeuwen gevolueerd tot zijn huidige vorm. Er zijn verschillende opvattingen over de betekenis van de naam, aangezien verschillende oorsprongen mogelijk zijn. De meest aangehaalde betekenissen zijn "rechtbank van de oorlogstrijders" en "heuvel van de kraaien".

VONDSTEN

Er zijn ook vondsten gedaan uit verschillende tijdperken. Zo ligt er op het grondgebied van Bomal een prehistorische grot waarin reeds veel archeologisch onderzoek werd gedaan. Ook hebben zowel de Romeinen als de Franken bewijzen van hun aanwezigheid achtergelaten in de rijke gronden van Bomal en omstreken. Verder in de tijd hebben de turbulente Middeleeuwen eveneens hun stempel gedrukt op Bomal.

EN VERDER?

Doorheen de late Middeleeuwen heeft Bomal toebehoord aan verschillende graven. Daardoor werd het grondgebied ook meerdere malen opgedeeld tot het uiteindelijk in het begin van de 18e eeuw eigendom werd van de heren van Cassals en Haymes, die de laatste heren zullen zijn tot aan de revolutie. Het was n van de heren van Haymes, namelijk Jean-Baptiste de Hayme, die tussen 1774 en 1776 het huidige kasteel liet bouwen. Na de franse revolutie kwam Bomal op het grondgebied van Frankrijk te liggen, maar werd in 1815, na de val van Napoleon, geannexeerd door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1831, vlak na de Belgische Revolutie, werd Bomal opgenomen in de huidige provincie Luxemburg. Bomal is nu n van de 12 deelgemeenten die samen Durbuy vormen.

Voor een uitgebreidere geschiedenisbeschrijving, zie www.bomal-sur-ourthe.be.

 

Kasteel
Heeft u een vraag? - Tel: +32 (0)15 71.16.51 - GSM: +32 (0)471 06.01.06 - info@vakantiesardennen.be - Sitemap
Privacyverklaring